ARTÍCULOS DE MANUEL SIURANA

En este blog se recogen diversos artículos que han sido publicados por Manuel Siurana.

Tuesday, November 27, 2012

ANÀLISI DELS RESULTATS DE LES ENQUESTES I DE LES ELECCIONS Al PARLAMENT DE CATALUNYA


ENS HAN ENGANYAT
Aquesta és la primera conclusió que podem treure del resultat de les enquestes que van realitzar a peu d'urna els alumnes de 3r i 4t d'ESO del Col·legi San Miguel.
És indiscutible que s'ha produït una importantíssima desviació entre la informació del vot emès pels enquestats i els resultats reals de les eleccions.
Descartades per impossibles les trampes en el recompte i descartada per pura lògica la possibilitat que els votants de determinats partits fossin més matiners que els d’uns altres (això podria succeir només en algun cas molt concret), l'única resposta possible és que els votants ens van enganyar, la qual cosa ja ho van intuir alguns dels enquestadors.
Vegem que ens diuen les dades numèriques:
CIU en el recompte definitiu de vots emesos a la ciutat de Barcelona va obtenir un percentatge del 29,43 %, mentre que en la nostra enquesta el percentatge va ser del 37,98 %.
PSC en el recompte definitiu va obtenir un percentatge del 12,19 % i en la nostra enquesta va ser del 9,61 %.
PPC en el recompte definitiu va obtenir un 14,86 % i en l'enquesta un 9,77 %.
ERC en el recompte definitiu va obtenir un 13,07 % i en l'enquesta un 16,07 %.
ICV en el recompte definitiu va obtenir un 11,96 % i en l'enquesta un 8,89 %.
Ciutadans en el recompte definitiu va obtenir un 8,24 % i en l'enquesta un 5,08 %.
CUP en el recompte definitiu va obtenir un 3,96 % i en l'enquesta un 3,69 %.
SI en el recompte definitiu va obtenir un 1,14 % i en l'enquesta un 1,51 %.
El vot en blanc en el recompte definitiu va representar un 1,22 % del total, mentre que en les enquestes era un 4,77 %.

Tot això es tradueix en les següents diferències
CIU + 855 punts bàsics.
PSC – 258 pb.
PPC – 509 pb.
ERC + 300 pb.
ICV – 307 pb.
Ciutadans – 316 pb.
CUP – 27 pb.
SI + 37 pb.
Vot en blanc + 355 pb.

De les dades mostrades es dedueix que l'excés de percentatge d'aquells que van manifestar que havien votat en blanc no cobreix ni des de lluny el dèficit dels partits que presenten xifres negatives, les quals només es compensen amb les xifres positives dels altres partits.
És a dir, va haver-hi votants que no es van limitar només a amagar la direcció del seu vot, sinó que van anar molt més lluny i van afirmar haver votat a forces totalment oposades als partits als qui realment havien votat.
Tot això es concentra clarament en dues direccions. L'ocultació de vot es va produir en els partits menys o gens sobiranistes (PPC, Ciutadans, PSC i ICV) i l'assignació equívoca del vot es va concretar en els partits més sobiranistes (CIU, ERC, SI).
Les diferències en els punts bàsics són tant més importants quant menor és la xifra real de referència. Així doncs, en el cas de CIU estem parlant d'una diferència de 855 punts bàsics sobre un total real de 2943 punts i així successivament en la resta de partits, la qual cosa traduït a percentatge d'engany dóna els següents resultats:
A CIU van manifestar que li van votar un 29,05 % més dels qui de debò ho van fer.
A ERC un 22,95 % més.
A SI un 32,46 % més.
A PPC un 34,25 menys.
A PSC un 21,16 % menys.
A Ciutadans un 38,35 % menys.
A ICV un 25,67 % menys.
O sigui, entre els uns i els altres va haver-hi un desfasament mentider que es va moure entre el 20 i el 40 % o el que és el mateix, 38 de cada 100 votants de Ciutadans, 34 de cada 100 votants del PPC, 25 de cada 100 votants d'ICV i 21 de cada 100 votants del PSC van mentir sobre la seva veritable intenció de vot.

La següent qüestió a plantejar és el perquè d'aquestes desviacions. Una primera resposta sembla simple: des de l'11 de setembre de 2012 el sobiranisme ha aconseguit gran ressonància i ha fet que un sector que estava latent en la societat catalana hagi emergit amb força, aixecat la mà i manifestat sense embuts els seus sentiments polítics, mentre que un altre sector s'ha mantingut a la defensiva, amagat, sense valor per manifestar les seves preferències polítiques, fins i tot en una simple enquesta pre o postelectoral.

Malgrat tot l'anterior, caldrà consolar-se. Les enquestes realitzades pels alumnes del Col·legi San Miguel si que van detectar una gran part dels grans trets que va llançar l'escrutini final: CIU guanyava sense majoria absoluta i perdia diputats, PSC queia considerablement (després no va ser tant), ERC pujava molt (després no tant) i es convertia en segona força política de Catalunya, ICV augmentava els seus vots, Ciutadans creixia considerablement, CUP entrava al Parlament i SI sortia.


TOTS HAN GUANYAT
Sol ser habitual que després de les cites electorals tots els partits s'abonin a la victòria i es mostrin summament satisfets amb els resultats obtinguts.
Sincerament crec que en aquesta ocasió tots els grups i totes les tendències de fons han guanyat d'alguna o altra manera i amb els matisos pertinents. Vegem-ho.
CIU ha estat la gran guanyadora en vots i en escons. Això no ho podrà discutir ningú perquè els nombres són més que eloqüents. Una altra qüestió són les expectatives creades.
ERC ha estat la força política que més ha incrementat els seus escons.
PSC, malgrat perdre vots i escons, ha estat la força política que més ha millorat les seves expectatives durant la campanya electoral.
PPC ha augmentat escons i vots malgrat el desgast que pot produir-li l'acció de govern en l'Estat.
ICV ha augmentat vots i escons.
Ciutadans ha estat el partit que ha augmentat més percentatge de vots.
CUP ha entrat al Parlament.
SI ha perdut la seva representació, però ha vist com triomfaven els partits que defensen el sobiranisme.
Els defensors del camí cap a la independència de Catalunya han vist com es consolidaven les seves posicions i els defensors de la integració a Espanya han respirat alleujats en observar que també són molts els que els segueixen.
Manuel Siurana Roglán

0 Comments:

Post a Comment

<< Home